خواص، فواید و عوارض احتمالی گردو
- مقالات پزشکی
- 1400/07/10
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
خواص، فواید و عوارض احتمالی گردو
گردو نسبت به سایر مواد مغذی از مقدار زیادی چربیهای امگا ۳ و آنتی اکسیدان برخوردار است. بهبود عملکرد مغز، پیشگیری از بیماریهای قلبی و سرطان از خواص گردو محسوب میشود. در اغلب اوقات گردو را به عنوان یک میان وعده استفاده میکنند. گردو با پنیر، گردو با عسل، گردو در خورشها، دسرها، کیکها و… مصرف میشود. همچنین از این مغز، برای تهیهی روغن گردو استفاده میشود که قیمت بالایی نیز دارد.
گردو چگالی کالری بالایی دارد. یعنی نسبت کالری آن به وزناش بالاست و مصرف گردو به کنترل اشتها نیز کمک میکند. مصرف یک اسموتی محتوی 48 گرم گردو یک بار در روز و بهمدت ۵ روز در مقایسه با مصرف یک اسموتی بدون گردو موجب کاهش اشتها و گرسنگی می شود.
یکی از دلایلی که گردو خطر دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد، نقش آن در کنترل وزن است. افزایش بیشازحد وزن احتمال افزایش قند خون و بروز دیابت را افزایش میدهد. مصرف روزانهی یک قاشق غذاخوری از روغن گردوی تهیهشده به روش پرس سرد بهمدت ۳ ماه، موجب کاهش ۸ درصدی قند خون ناشتا در فرد می شود. این نکنه نیز حائز اهمیت است که خوردن گردو میتواند به کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا و افراد سالم تحت استرس کمک کند. گردو با وجود کالری بالا، سرشار از ویتامینهای ضروری، مواد معدنی، فیبر، چربی و ترکیبات گیاهیای است که به حفظ تواناییهای فیزیکی فرد در هنگام پیری کمک میکند. باید در نظر داشت مصرف گردو میتواند به سلامت اسپرم و باروری مردان کمک کند. اگر شما فردی هستید که از بابت ناباروری نگران هستید، افزودن گردو به رژیم غذاییتان ایدهی بدی نیست.
یکی دیگر از خواص گردو این است که به بهیود وضعیت چربی خون کمک میکند. مصرف منظم گردو میتواند میزان کلسترول را کاهش بدهد. گردو منبع خوبی از مادهی معدنی مس است. کمبود شدید مس میتواند غلظت مواد معدنی استخوان را کاهش و خطر پوکی استخوان را افزایش بدهد. پوکی استخوان بیماریای است که در آن استخوانها نازکتر میشوند و تراکمشان کاهش مییابد. درنتیجه خطر شکستگی آنها بالا میرود. گردو حاوی مقدار زیادی منگنز است. منگنز میتواند همراه با کلسیم و مس در پیشگیری از پوکی استخوان مؤثر باشد. مادهی معدنی دیگری که در گردو وجود دارد، منیزیم است. منیزیم برای تشکیل استخوان ضروری است و همچنین به جذب کلسیم در استخوان کمک میکند. درحالیکه ممکن است میزان مس موجود در مکملهای منگنز و مس بیشازحد باشد، دریافت این مواد معدنی از طریق مصرف غذاهای طبیعی به سلامت استخوانها کمک میکند و خطری ندارد. از طرفی گردوی برشتهشدهی بدون نمک منبع خوبی از ویتامینهای گروه B است. این ویتامینها برای رشد جنین ضروری هستند. گردو محتوی ملاتونین است. این هورمون به تحریک فرد به خوابیدن و تنظیم چرخههای خواب کمک میکند.
کمبود اسیدهای چرب امگا-3 که در گردو فراوان است میتواند موجب بیش فعالی، عصبانیت و کجخلقی در فرد بشود. افزودن این مغزها به رژیم غذایی کودکان میتواند موجب تأمین اسیدهای چرب ضروری آنها شود و این وضعیت را در کودکان بهبود بدهد. همچنین این ویژگی گردو میتواند به کسانی که از اختلال استرس پس از سانحه رنج میبرند نیز کمک بکند. این پدیده وضعیتی است که در آن فرد پس از تجربهی یک اتفاق تلخ احساس ترس یا درماندگی میکند.
ویتامین E موجود در گردو به حفظ و مراقبت از پوست در برابر رادیکال های آزاد مضری که در طبیعت وجود دارند، کمک میکند. همچنین گردو از بروز لکههای پوستی و خشکی پوست جلوگیری میکند. مصرف منظم گردو موجب شفافیت پوست و ازبینرفتن لکههای سیاه میشود. همچنین گردو مانند یک لایه بردار طبیعی پوست عمل میکند و پوست را جوان و شاداب نگه میدارد.
روغن گردو خاصیت آسترینجنت چشمگیری دارد. بهواسطهی همین ویژگی روغن گردو به درمان حساسیت های پوستی و انقباض بافتها کمک میکند. روغن گردوی برشتهشده میتواند به غذا طعم و عطر ویژهی مغزیجات را ببخشد. البته باید این روغن را در حد اعتدال مصرف کرد. همچنین از روغن گردو بهعنوان روغن حامل یا پایه در آروماتراپی و ماساژ درمانی استفاده میشود. روغن گردو در صنعت داروسازی و لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده میشود. هم چنین مصرف منظم گردو به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بروز بسیاری بیماریها کمک میکند. این ویژگی گردو بیشتر بهخاطر آنتیاکسیدانهای فراوان موجود در آن است.
یکی دیگر از خواص گردو کمک به تقویت مو است. گردو به داشتن مویی سالم و تقویت فولیکولهای مو کمک میکند. درنتیجه مصرف گردو در درمان شوره سر مؤثر است. همچنین گردو به ضخیمتر، بلندتر و قویترشدن موها کمک میکند. عفونت قارچی میتواند بر روی پوست یا در داخل بدنمان اتفاق بیفتد. یکی از خواص گردو این است که به شما میکند از عفونتهای قارچی رهایی یابید.
خواص گردو برای سلامتی انسان بسیار است. کاهش بیماریهای قلبی، پیشگیری از سرطان و بهبود عملکرد مغز از فواید گردو است. گردو به دلایل زیر احتمال بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد: کاهش کلسترول بد خون (LDL)؛ کاهش التهابات؛ بهبود عملکرد رگهای خونی از طریق کاهش احتمال تشکیل پلاک در رگهای خونی.
مصرف مرتب مغزها میتواند خطر بروز سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ را کاهش بدهد. تحقیقات انجام گرفته بر روی حیوانات نشان میدهد که مصرف گردو میتواند از بروز سرطان سینه، پروستات، رودهی بزرگ و کلیه پیشگیری کند.مصرف آجیلها میتواند عملکرد مغز را بهبود ببخشد. ازجمله خواص گردو این است که این آجیل مغذی میتواند تا حدی افسردگی و زوال عقل ناشی از افزایش سن را در انسان متوقف کند.
میزان اسیدهای چرب امگا-3 در گردو بهطور چشمگیری بیشتر از سایر مغزهاست. هر ۲۸ گرم گردو حاوی ۲٫۵ گرم اسیدهای چرب امگا-۳ است.اسیدهای چرب امگا-3 موجود در منابع گیاهی مانند گردو، آلفا لینولنیک اسید (ALA) نامیده میشوند. این اسیدهای چرب جزو چربیهای ضروری هستند و باید حتما در رژیم غذایی فرد وجود داشته باشند. بالابودن میزان باکتریهای مفید موجود در دستگاه گوارش بر سلامت دستگاه گوارش و سلامت عمومی بدن تأثیر مثبتی میگذارد. مصرف گردو یکی از راههایی است که به سلامت باکتریهای مفید دستگاه گوارش و درنتیجه سلامت کلی بدن کمک میکند.
عوارض احتمالی و حساسیت گردو
بهطور کلی گردو مادهی غذایی بسیار سالمی است. ولی ممکن است عدهای به آن حساسیت داشته باشند. همچنین گردو میتواند موجب مختل شدن جذب برخی مواد معدنی در بدن شود. گردو در میان ۸ مادهی غذایی حساسیتزا قرار دارد. ممکن است علائم حساسیت به گردو بسیار شدید باشد. گردو میتواند باعث بروز آنافیلاکسی (بیشدفاعی) در فرد شود. این پدیده در صورت عدم درمان مناسب باعث مرگ فرد خواهد شد. افرادی که به گردو حساسیت دارند باید بهطور کامل از مصرف آن خودداری کنند.
مانند همهی مغزها گردو نیز سرشار از اسید فیتیک است. اسید فیتیک با عنوان فیتات نیز شناخته میشود. اسید فیتیک میتواند جذب برخی مواد معدنی مانند روی و آهن را در دستگاه گوارشی مختل میکند. این پدیده در صورتی بروز میکند که رژیم غذایی فرد محتوی مقدار بالایی اسید فیتیک باشد.میزان اسید فیتیک در رژیم غذاییِ افرادی که مقدار کمی روی و آهن مصرف میکنند بالاتر است، بنابراین بیشتر از دیگران در معرض کمبود مواد معدنیاند.
پربازدیدترین مطالب
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه