فشار خون، برای جلوگیری از فشار خون بالا چه کار کنیم؟!
- مقالات پزشکی
- 1401/10/18
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 5 از 5
فشار خون نیرویی است که از طرف خون به دیواره رگها وارد میشود و این خون از طرف قلب داخل شریانها میگردد. به کمک این فشار است که خون به تمام نقاط بدن و اندامها میرسد. افزایش فشار خون که فشار خون بالا یا هایپرتنشن نیز نامیده میشود، بیماری خطرناکی است؛ زیرا قلب با فشار بیشتری کار میکند که این در دراز مدت باعث خستگی آن و باعث سخت شدن جداره رگها یا آترواسکلروز شده و موجب نارسایی قلبی و ارگانهای دیگر میشود. فشار خون نرمال ۸۰/۱۲۰ است که کمتر از آن بهعنوان فشار پایین و بالاتر از۱۲۰/۱۸۰ بعنوان فشار بالا در نظر گرفته میشود.
در این مطلب از غفاری دایت علل افزایش فشار خون و همچنین فشار خون پایین و عوارض هریک را آوردهایم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
علل افزایش فشار خون
در این مقاله می خواهیم در مورد علت فشار خون بالا صحبت کنیم. تاکنون عامل اصلی افزایش فشار خون به طور کلی شناسایی نشده اما نوع زندگی شما و سیستم بدنی شما در تشکیل فشار خون بالا نقش دارد. بهجز پارهای از عوامل ژنتیکی که سابقه خانوادگی فشار خون بالا را در شما متذکر میشود، عواملی چون: اضافه وزن و نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب، رژیم غذایی پرنمک، استرس و اضطراب، مصرف مشروبات الکلی، بیماریهای مزمن کلیوی و اختلالات غدد فوق کلیوی و تیروئید در داشتن فشار خون بالا موثر است . علاوه بر موارد ذکر شده میتوان از بالا رفتن سن در افزایش فشار خون هم یاد کرد که البته جلوگیری از آن ناممکن است.
برای جلوگیری از فشار خون بالا چه باید کرد
برای سلامت بدن بهترین مراقبت پیشگیری از فشار خون بالا است. برای جلوگیری از فشار خون بالا بهترین راه، پیروی از سبک مناسب زندگی است که مهمترین آنها عبارتند از استفاده از مواد غذایی سالم، کم چرب و سرخ نکرده، استفاده به اندازه از ادویهها، کم کردن نمک غذا، استفاده کمتر از گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و انواع کالباس، انجام فعالیت فیزیکی مناسب یعنی تقریباً روزی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حرکات نرمشی و یا پیاده روی آهسته و همچنین ترک کردن انواع دخانیات مثل سیگار و قلیان، دوری از مصرف مشروبات الکلی و از همه مهمتر دوری از استرس و داشتن خواب کافی و عمیق. البته چنانچه با رعایت موارد ذکر شده برای جلوگیری از فشار خون بالا همچنان دچار افزایش فشار خون هستید، حتما باید به پزشک مراجعه و دستورات دارویی لازم را بگیرید.
عوارض افزایش فشار خون
فشار خون بالا چون بر روی دیواره رگها اثر میگذارد به طور کلی موجب نارسایی قلبی، حملههای قلبی، سکته قلبی و سکتههای مغزی و نارسایی کلیه و مشکلات در اندامهای دیگر میشود. همچنین نارسایی قلبی میتواند سبب مشکل در تنفس و عدم توانایی در انجام کارهای روزمره شود و شرایط زندگی را برای فرد دشوار سازد.
علائم فشار خون بالا
متاسفانه فشار خون بالا در بیشتر مواقع هیچ گونه علامت و نشانه ای از خود بروز نمیدهد و باید همواره در مراجعه به پزشک درخواست کنترل آن را بفرمایید .
اگر فشار خون شما به طور ناگهانی خیلی بالا برود، میتواند موجب علائمی مثل سردرد شدید، سرگیجه، مشکلات بینایی، درد قفسه سینه، تنفس سخت و ضربان قلب نامنظم و حتی گاهی اوقات وجود خون در ادرار بشود. در صورت بروز هر کدام از حالتهای بالا باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد تا علاوه بر تغییر روش زندگی به کمک داروهای کنترل کننده، بتوان فشار خون را کنترل کرد. پیشنهاد می شود مقاله سنگ کلیه چیست را مطالعه کنید.
عوامل ایجاد فشار خون پایین
مصرف پارهای از داروها مثل مسکنها، کنترلکنندههای استرس و ضد افسردگیها، داروهای قلبی و داروهای مدر و آرامبخشها و همچنین استفاده از مشروبات الکلی میتواند باعث بروز فشار خون پایین بشود. بهعنوان عوامل غیر دارویی موثر در ایجاد فشار خون پایین، میتوان دیابت پیشرفته، تغییرات ناگهانی ریتم ضربان قلب (آریتمی)، کاهش شدید آب و املاح بدن، حمله قلبی، نارسایی قلبی، واکنشهای آلرژیک یا شوک آنافیلاکسی، کم خونی و در پارهای از مواقع از ورزشهای آرامبخش مثل یوگا و مدیتیشن را نام برد.
پس از مراجعه به پزشک چنانچه هیچ کدام از عوامل یاد شده، موجب بروز فشار خون پایین در شما نباشد، میتوان علت آن را به صورت سیستم بدنی شما یاد کرد که برای کنترل آن بهتر است موارد زیر را رعایت نمایید:

- مواد غذایی خود را بهصورت وعدههای کوچک و مکرر استفاده نمایید.
- از کمی نمک بیشتر در وعدههای غذایی استفاده کنید.
- مصرف آب و مایعات خود را بالا ببرید.
- مصرف نوشابههای الکلی را کنار گذاشته و از مصرف نوشابههای کافئین دار در هنگام شب پرهیز کنید.
- صبحها هنگامی که از خواب بیدار میشوید قبل از خارج شدن از تخت کمی مکث نمایید.
- در صورتی که مجبور هستید طولانیمدت بایستید؛ حتما با مشاوره پزشک از جوراب واریس استفاده نمایید.
- بعد از صرف غذا بهتر است کمی دراز کشیده و به بدن اجازه استراحت بدهید.
- از تنش و استرس دوری کنید.
- ورزش مرتب و روزانه را فراموش نکنید.
فشار خون پایین و عوارض آن
ممکن است که گاهی اوقات بر اثر ایستادنهای طولانی و یا کم غذایی و یا بیآب شدن بدن، دچار افت فشار خون بشوید. علائم فشار خون پایین بهصورت سرگیجه، سبکی سر، تاری دید، زیاد شدن ضربان قلبف احساس تهوع و در نهایت ضعف عمومی بروز میکند. در چنین حالتهایی بهترین کار نوشیدن آب فراوان و دراز کشیدن است؛ اگر با انجام این کار احساس راحتی داشتید، میتوانید به مقدار خیلی کم نمک در آب ریخته و مصرف نمایید .پیشنهاد می شود مقاله پرخوری عصبی را مطالعه کنید.
فشار خون بالا و رژیم غذایی
فشار خون بالا و فشار خون پایین هرکدام میتوانند عوارضی داشته باشند و نهتنها به قلب، بلکه به سایر ارگانها آسیب وارد کنند. بنابراین مراجعه به پزشک و اقدام برای درمان این مسئله امری ضروری است. همچنین باید به یاد داشته باشد؛ گاهی اوقات تغییر در رژیم غذایی و محدود کردن مصرف برخی غذاها میتواند سبب افزایش فشار خون ویا کاهش آن شود. به همین دلیل باید هنگام انتخاب مشاور تغذیه دقت بسیاری داشته باشید و مشاوری را انتخاب نمایید که یک رژیم اصولی برای شما تعیین کند؛ در اینصورت با پیروی از آن رژیم در طول روز دچار افت فشار خون ویا افزایش فشار خون نمیشوید.
بهاره غفاری یک مشاور حرفهای در زمینه انواع رژیمهای لاغری است که رژیمهایی غذایی هر شخصی را مطابق با ویژگیهای شخصی وی ارائه میدهد و به همین دلیل سن، قد، وزن، محدودیت زمانی، بیماریهای زمینهای و... را در نظر گرفته و رژیمی پیشنهاد میدهد که نهتنها در نهایت شما را به وزن ایده آل خود میرساند، بلکه به سلامت شما آسیبی وارد نمیکند. برای آشنایی بیشتر با بهاره غفاری بر روی غفاری دایت کلیک کنید و چنانچه می خواهید همین حالا رژیم لاغری خود را دریافت کنید، بر روی رژیم اختصاصی من، کلیک کنید.
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه