خواص ملاتونین و موارد منع مصرف قرص ملاتونین !
- مقالات پزشکی
- 1401/05/18
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 4 از 5
ملاتونین چیست ؟
ملاتونین هورمونی است که به صورت طبیعی در بدن یافت میشود. ملاتونینی که بهعنوان دارو استفاده میگردد، معمولاً به صورت سنتتیک در آزمایشگاه ساخته میشود که بهصورت شایع، به فرم قرص در دسترس است. با اینحال ملاتونین را میتوان به اشکال دارویی که زیر زبان ویا در گونه قرار میگیرد نیز پیدا نمود؛ این روش استفاده از ملاتونین اجازه میدهد ملاتونین بهصورت مستقیم در بدن جذب شود.
برخی از افراد قرص ملاتونین را بهصورت خوراکی مصرف میکنند تا ساعت درونی بدن خود را تنظیم کنند. قرص ملاتونین اغلب برای بیخوابی و بهبود خواب در شرایط مختلف استفاده میشود؛ برای مثال برای افرادی که آب به آب شدهاند (به دلیل قرارگیری در محلی که با محل زندگی آنها تفاوت ساعتی دارد)، برای تنظیم چرخه خواب و بیداری در افرادی که برنامه کار روزانه آنها تغییر میکند (بیماری شیفت کاری) و همچنین برای کمک به ایجاد چرخه روز و شب در افراد، استفاده میشود.
عملکرد ملاتونین
کار اصلی ملاتونین در بدن تنظیم چرخههای روز و شب یا چرخههای خواب و بیداری است. تاریکی سبب میشود بدن ملاتونین تولید کند که سیگنالهایی برای آماده کردن بدن برای خواب ایجاد مینماید؛ نور تولید ملاتونین در بدن را کاهش میدهد و بدن را آماده مینماید تا بیدار شود. برخی از افرادی که مشکل خوابیدن دارند، دارای سطوح پایین ملاتونین هستند و اینگونه فرض میشود که اضافه کردن ملاتونین از طریق دارو به آنها در خوابیدن کمک میکند.
خواص ملاتونین
ملاتونین برای موارد بسیاری استفاده میشود؛ اما تاثیرات آن متفاوت است؛ برخی از خواص ملاتونین در بسیاری از افراد به اثبات رسیده و احتمال بالایی در کاربردی بودن دارد، با اینحال برخی از خواص ملاتونین احتمال کمتری در عملکرد موثر دارند. در ادامه این خواص ملاتونین را به صورت دستهبندی شده آوردهایم.
خواص ملاتونین با احتمال تاثیر بالا
- اشکال در به خواب رفتن در زمان خواب قراردادی (سندروم فاز خواب تاخیری): استفاده از قرص ملاتونین به صورت خوراکی نشان داده است که در کاهش زمان مورد نیاز برای بخواب رفتن در جوانان به کودکان که مشکل خواب دارند موثر است با این حال به نظر میرسد در طول یک سال توقف درمان مشکلات خواب باز می گردند
- بیماری خواب و بیداری غیر ۲۴ ساعته: مصرف قرص ملاتونین در زمان خواب به نظر میرسد برای بهبود خواب در کودکان و بزرگسالانی که نابینا هستند موثر باشد.
خواص ملاتونین با احتمال تاثیر کمتر
- بههم ریختگی خوابی که توسط داروهای فشار خون خاص ایجاد شده است (بیخوابی ناشی از بتابلاکر): داروهای بتابلاکر همچون آتنولول و پروپرانولول، دستهای از داروها هستند که به نظر میرسد سبب کاهش سطوح ملاتونین میشوند. این مسئله ممکن است سبب ایجاد مشکلات در خواب شود. تحقیقات نشان داده است مصرف داروی ملاتونین خوراکی، سبب کاهش مشکلات خواب در بیمارانی که بتابلاکر مصرف میکنند، میشود.
- سرطان: دوز بالای ملاتونین که توسط متخصص تجویز میشود، در کنار شیمی درمانی ویا سایر درمانهای سرطان، ممکن است در کاهش اندازه تومور و افزایش میزان بقا در برخی از افرادی که سرطان دارند، موثر باشد.
- بیماری رحم دردناک (اندومتریوز): مصرف روزانه ملاتونین به مدت ۸ هفته، به نظر میرسد سبب کاهش درد و همچنین کاهش مصرف مسکن در خانمهایی که اندومتریوز دارند، میشود. همچنین سبب کاهش درد در هنگام قاعدگی، مقاربت و زمانی که به دستشویی میروند نیز میشود.
- فشار خون بالا: مصرف شکلی از ملاتونین که آزادسازی آن کنترل شده است، قبل از زمان خواب، به نظر میرسد سبب کاهش فشار خون در افرادی که فشار خون بالا دارند، میشود. با این حال فرمولهایی از قرص ملاتونین که آزادسازی سریع دارند، به نظر میرسد تاثیری نداشته باشند.
- بیماری بیخوابی: دریافت قرص ملاتونین کوتاهمدت، به نظر میرسد زمان به خواب رفتن در افرادی که به بیماری بیخوابی دچار هستند را کاهش میدهد؛ اما این کاهش تنها به میزان ۷ تا ۱۲ دقیقه است. همچنین ممکن است سبب افزایش میزان خواب در افرادی که دچار بیخوابی هستند، شود؛ اما نتایج ضد و نقیض است و در بهترین حالت، فایده آن بسیار کم است. برخی از افراد میگویند ملاتونین به آنها کمک میکند بهتر بخوابند، با این حال آزمایشات آن را تایید نمیکند. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد ملاتونین به افراد مسن بیشتر از افراد جوان و کودکان کمک میکند و ممکن است به این دلیل باشد که افراد پیر، هورمون ملاتونین کمتری در بدن خود دارند تا استفاده شود. همچنین فوایدی در استفاده از ملاتونین برای افرادی که بیخوابی و سایر بیماریها را دارند، وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد ملاتونین سبب بهبود مشکل خواب مرتبط با سایر شرایط میشود که شامل افسردگی، شیزوفرنی، اوتیسم، ناتوانی رشدی، صرع و ناتوانی ذهنی هستند؛ اما این موضوع که آیا ملاتونین میتواند سبب بهبود مشکلات خواب در افرادی که بیماری آلزایمر، جنون، بیماری پارکینسون، آسیب مغزی تروماتیک و بیماریهای مصرف مواد دارند ویا افرادی که تحت دیالیز هستند، باشد؛ نامعلوم است.
- آب به آب شدن: بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که ملاتونین میتواند سبب بهبود علائم خاصی از آب به آب شدن همچون هوشیاری و هماهنگی حرکات شود. ملاتونین همچنین به نظر میرسد که بتواند اندکی در بهبود سایر علائم آب به آب شدن، همچون خستگی و خوابآلودگی در طول روز شود؛ اما قرص ملاتونین احتمالاً برای کاهش زمان به خواب رفتن افرادی که آب به آب شدهاند، تاثیری ندارد.
- میگرن: بسیاری از شواهد نشان میدهند مصرف ملاتونین پیش از خواب، سبب پیشگیری از میگرن در بزرگسالان و کودکان میشود. همچنین زمانی که سردردها بروز میکنند، خفیفتر بوده و سریعتر رفع میشوند؛ اما این معلوم نیست که آیا ملاتونین به درمان میگرن کمک میکند یا نه؟!
- اضطراب پیش از جراحی: شکلی از ملاتونین که به صورت زیر زبانی یا خوراکی استفاده میشود، میتواند بهطور متوسطی سبب کاهش اضطراب پیش از جراحی در افراد بالغ شود. همچنین به نظر میرسد که نسبت به سایر داروهایی که برای کاهش اضطراب پیش از جراحی مصرف میشوند، عوارض کمتری داشته باشد؛ اما این موضوع مشخص نیست که ملاتونین در کاهش اضطراب پیش از جراحی در کودکان نیز سودمند است؟!
- آفتاب سوختگی: استعمال ژل ملاتونین بر روی پوست پیش از قرار گیری در معرض آفتاب، به نظر میرسد سبب جلوگیری از آفتاب سوختگی شود. استعمال کرم ملاتونین به پوست پیش از قرارگیری در معرض آفتاب، به نظر میرسد به افرادی که بسیار به تابش آفتاب حساس هستند، کمک کند؛ اما کرم ملاتونین احتمالاً سبب پیشگیری از آفتاب سوختگی در افرادی که پوست آنها حساسیت کمتری دارد، نمیشود.
- گروهی از شرایط دردناک که مفصل فک و عضلات آن را تحت تاثیر قرار میدهند (اختلالات مفصل گیجگاهی یا TMD): تحقیقات نشان میدهند که مصرف ملاتونین در زمان خواب به مدت ۴ هفته به کاهش ۴۴ درصدی درد و افزایش تحمل درد تا ۳۹ درصد در خانمهایی که درد فک دارند، کمک میکند.
- سطح پلاکت پایین در خون (ترومبوسیتوپنی): مصرف ملاتونین خوراکی میتواند کاهش شمارش پلاکتهای خون مربوط به سرطان یا مربوط به درمان سرطان ویا سایر بیماریها را بهبود ببخشد.
عوارض قرص خواب آور ملاتونین
- زمانی که بهصورت خوراکی مصرف شود: ملاتونین به احتمال زیاد زمانی که بهصورت خوراکی و به مدت کوتاه مصرف شود، برای بیشتر بالغین بیخطر است. همچنین به احتمال کمتری چنانچه ملاتونین بهصورت درست به شکل خوراکی مصرف شود، به مدت طولانی نیز بیخطر است. ملاتونین به مدت دو سال در برخی افراد، بدون ایجاد عوارض قرص خواب آور ملاتونین استفاده شده است. با اینحال ممکن است عوارض قرص خواب آور ملاتونین، شامل مواردی همچون سردرد، افسردگی کوتاهمدت، خوابآلودگی در طول روز، گیجی، گرفتگی شکم و تحریکپذیری باشد. پس از مصرف ملاتونین به مدت ۴ تا ۵ ساعت رانندگی نکنید و از وسایل نقلیه استفاده نکنید.
- هنگامی که بر روی پوست استعمال میشود: به احتمال زیاد ملاتونین برای بیشتر بالغین هنگامی که بهصورت مستقیم به پوست استعمال میشود، برای مدت کوتاه، بیخطر است.
- تزریق درون رگی: ملاتونین به احتمال کمتری هنگامی که بهصورت مستقیم به بدن تزریق شود، در حالیکه تحت نظر متخصص سلامتی باشد، بیخطر است.
موارد منع مصرف قرص ملاتونین
- بارداری: به احتمال کم ملاتونین برای خانمهاییهایی که میخواهند باردار شوند، هنگامی که به صورت خوراکی یا تزریقی و بهصورت مداوم یا در دوزهای بالا استفاده شود، خطرناک است. ممکن است تاثیرات شبیه به کنترل بارداری داشته باشد که سبب میشود باردار شدن دشوارتر گردد. اطلاعات قابل اطمینان کافی برای اینکه آیا ملاتونین در دوزهای کمتر برای افرادی که میخواهند باردار شوند ،بیخطر است یا نه، وجود ندارد. برخی شواهد نشان میدهند دوزهای کم دو تا سه میلی گرم در روز ممکن است بیخطر باشد؛ اما به تحقیقات بیشتری برای تایید آن نیاز است. در ارتباط با بیخطر بودن استفاده از قرص خواب آور ملاتونین هنگام بارداری اطلاعات کافی وجود ندارد، پس بهتر است تا زمانی که اطلاعات بیشتری به دست آید، زمان بارداری یا هنگام اقدام به بارداری را بهعنوان موارد منع مصرف قرص ملاتونین رعایت نمایید.
- زمان شیردهی: اطلاعات کافی در ارتباط با بیخطر بودن ملاتونین در زمان شیردهی وجود ندارد؛ بنابراین بهتر است، استفاده نشود.
- کودکان: به احتمال کم، برای مدت کوتاه و بهصورت خوراکی، ایمن است و معمولاً هنگامی که تا سه میلی گرم در روز برای کودکان و ۵ میلی گرم در روز برای افرادی که در سن بلوغ هستند، مصرف شود؛ قابل تحمل است. نگرانیهایی در ارتباط با اینکه ممکن است ملاتونین با رشد در زمان بلوغ تداخل ایجاد کند، وجود دارد. تا زمانی که این مسئله تایید شود، باید مصرف ملاتونین را تنها برای کودکانی که نیازمند دریافت دارو هستند، محدود کرد. در ارتباط با اینکه مصرف خوراکی ملاتونین برای طولانیمدت در کودکان بیخطر است، شواهدی وجود ندارد و بهتر است جزو موارد منع مصرف قرص ملاتونین قرار بگیرد.
- بیماریهای خونریزیدهنده: ممکن است سبب افزایش خونریزی در افرادی که به بیماریهای خونریزیدهنده مبتلا هستند، شود.
- افسردگی: ملاتونین همچنین ممکن است علائم افسردگی را وخیم کند.
- فشار خون بالا: ملاتونین میتواند فشار خون را در افرادی که داروهای خاصی برای کنترل فشار خون مصرف میکنند، بالا ببرد؛ از استفاده از آن پرهیز کنید.
- بیماریهای تشنجی: مصرف ملاتونین ممکن است سبب افزایش ریسک تشنج شود.
- دریافت پیوند: ملاتونین میتواند عملکرد سیستم ایمنی را افزایش دهد و ممکن است با درمان سرکوب ایمنی که توسط افرادی که گیرنده پیوند هستند، دریافت میشود؛ تداخل داشته باشد.
مصرف قرص ملاتونین
با توجه به نکاتی که گفته شد و اطلاع از عوارض قرص خواب آور ملاتونین، بهتر است افراد بدون تجویز پزشک از این دارو استفاده نکنند. بسیاری از بیخوابیها به دلیل استرس و افزایش متابولیتهایی در بدن است که چنانچه سبک زندگی خود را تغییر دهید، درمان میشوند. تغییر سبک زندگی به معنای استفاده از یک غذای رژیمی اصولی و سالم و همچنین داشتن تحرک کافی است. برای اینکه سبک زندگی خود را تغییر دهید و نهتنها به تناسب اندام برسید، بلکه کیفیت زندگی خود را ارتقا دهید؛ میتوانید از رژیمهای بهاره غفاری که طرفداران بسیاری دارد، استفاده نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی غفاری دایت کلیک کنید و چنانچه میخواهید همین حالا رژیم خود را دریافت نمایید و در کنار آن از گزینه ورزش استفاده کنید، بر روی رژیم من کلیک نمایید.
مترجم: ریحانه ساده طهرانی | ترجمه از webmd.com
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه