تاثیر خواب بر کاهش و افزایش وزن
- مقالات پزشکی
- 1399/02/11
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
تاثیر خواب بر کاهش و افزایش وزن
آیا می توان با خوابیدن وزن کم کرد؟ اگرچه این موضوع کمی عجیب به نظر میرسد، اما خواب میتواند بر روی کاهش وزن شما تاثیر داشته باشد.خواب میتواند بر روی وزن شما تاثیر داشته باشد. زنانی که خواب بهتری دارند، ۴۵ درصد نسبت به سایر افراد کمتر به بیماری دیابت نوع ۲ مبتلا میشدند.
دیر خوابیدن ممکن است باعث ایجاد چاقی شود
زمانی که ریتم شبانه روزی شما آشفته میشود، بدن هورمون گرلین بیشتری ترشح خواهد کرد. این هورمون مسئول افزایش اشتها در افراد است و میتواند باعث ایجاد پرخوری و در نهایت افزایش وزن شود. با افزایش وزن، خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ افزایش پیدا میکند. همچنین نداشتن یک خواب آرام و خوب میتواند سطح هورمون لپتین که مسئول احساس سیری در بدن است را کاهش دهد. زمانی که افراد ۸۰ دقیقه از خواب شبانه روزی خود را کم میکنند، ۵۴۹ کالری بیشتر از سایر افراد دریافت خواهند کرد. این موضوع نشان دهنده افزایش وزن است.
افرادی که در شبانه روز ۸.۵ ساعت میخوابند دوبرابر بیشتر از افرادی که ۵.۵ ساعت میخوابند چربی خود را از دست میدهند. حتما از خودتان می پرسید، چرا سه ساعت خواب اضافه میتواند باعث سوزاندن چربی بیشتر شود مشکلات خواب میتواند سطح هورمون استرس یعنی کورتیزول را افزایش دهد که همین امر میتواند منجربه ایجاد التهاب و مشکلات انسولینی شود. هردوی این موارد به افزایش وزن مرتبط هستند. تنها ۴ روز محرومیت از خواب میتواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش دهد و چربی بیشتری در بدن ذخیره گردد. با این وجود یک خواب شبانه راحت تنها چیزی نیست که شما برای کاهش وزن نیاز دارید، هرچند موضوع بسیار مهمی است. زمانی که صحبت از کاهش وزن به میان میآید، باید به این نکته توجه داشته باشید که فاکتورهایی همچون ورزش، رژیم غذایی و خواب به همراه یکدیگر موثر خواهند بود.
چگونه خواب میتواند باعث کاهش وزن شود
زمانی که میخواهید کاهش وزن داشته باشید، باید خواب مناسب و کافی را مدنظر قرار دهید. اما خواب بیش از حد نیز میتواند نتیجه معکوس داشته باشد. قوانین زیر را دنبال کنید تا بتوانید وزن بیشتری کم نمایید:
1- در شبانه روز ۶.۵ تا ۸.۵ ساعت خواب مناسب داشته باشید. زنانی که بین ۶.۵ تا ۸.۵ ساعت خواب دارند؛ خطر افزایش وزن کمتری نیز آنها را تهدید میکرد.
2- در یک زمان مشخص بخوابید. زمانی که میخواهید بدن خود را برای کاهش وزن آماده کنید، بهتر است یک برنامه منظم برای خواب خود داشته باشید. سعی کنید همیشه در یک زمان مشخص بخوابید.
3- دمای اتاق را کم کنید.خوابیدن در یک اتاق خنکتر باعث میشود، بدن چربی بیشتری بسوزاند. اینکار همچنین باعث بهبود حساسیت به انسولین نیز میگردد.
4- سعی کنید اتاق را تاریکتر نگه دارید. زنانی که در اتاق تاریک میخوابند، ۲۱ درصد کمتر از سایر افراد به چاقی مبتلا میشوند.
5- تمامی ابزارهای هوشمند خود را کنار بگذارید. حتما شما هم شنیدهاید که استفاده از دستگاههای هوشمندی همچون موبایل و تبلت میتواند خواب شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. نور حاصل از این دستگاههای هوشمند میتواند سطح ملاتونین را تحت تاثیر قرار دهد. کاهش سطح ملاتونین میتواند باعث افزایش وزن در افراد گردد. حداقل سی دقیقه قبل از خواب دستگاههای هوشمند خود را خاموش کنید.
6- سایر فاکتورها را فراموش نکنید. مصرف غذاهای سالم و حرکات بدنی مختلف میتواند به کاهش وزن کمک کند.
مشکلات ایجاد شده در اثر بی خوابی و کاهش وزن
بی خوابی در تمام کارهای روزانه برای فرد مشکلاتی را بوجود می آورد. از مهمترین مشکلات احساس گرسنگی و میل به خوردن بیشتر است که فرد را دچار اضافه وزن می کند و باید در برنامه غذایی و کاهش وزن خود دقت کند. از دیگر مشکلات می توان به: خطر سکته مغزی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ خطر ابتلا به سرطان پستان احتمال سرماخوردگی بالا می رود از بین رفتن بافت مغز خطر ابتلا به بیماری های قلبی کاهش تعداد اسپرم در آقایان احتمال اتفاق افتادن حادثه مثل تصادف و … را بیان کرد. چه مقدار خواب کافی است؟ احتیاج به خواب در هر فرد متفاوت است اما دسته بندی اصلی چنین است: ۱۶ ساعت برای نوزادان ۹ ساعت برای نوجوانان ۷-۸ ساعت برای افراد بالغ حواستان باشد بعضی از افراد بزرگسال با ۵ ساعت خواب هم احساس آرامش می کنند و بعضی نیاز به ۱۰ ساعت خواب دارند.
کم خوابی چه اثراتی در بدن دارد؟
بدن هنگام خواب خود را بازسازی می کند و انرژی لازم برای فعالیت روز بعد را تامین می کند. افراد از لحاظ تیپ زمانی به سه دسته چکاوک، جغد و پرنده تقسیم می شوند. خوب است که بدانید چه زمانی از روز پرانرژی و یا خسته اید و بازدهی پایین است. کمیت و کیفیت خواب بسیار مهم است و اگر به اندازه نباشد سبب احساس خستگی می شود و عملکرد پایین می آید. همچنین کمبود خواب روی هورمون های بدن اثر منفی دارد. کورتیزول یکی از همان هورمون هاییست که کم خوابی مقدار آن را در بدن افزایش می دهد. کورتیزول هنگام استرس ترشح می شود ولی در روزهای عادی هم برای حرکت درآوردن ما لازم است. یادتان باشد که مقدار تولید بیش از اندازه این هورمون سبب می شود بدن انرژی بیشتری لازم داشته باشد. در نتیجه برای تامین این انرژی میل بیشتری به غذاخوردن دارد. ترشح زیاد هورمون کورتیزول سبب افزایش چاقی در اطراف شکم می شود. علاوه بر این هورمون، کم خوابی روی هورمون اشتها لپتین (احساس سیری) و گرلین (احساس گرسنگی) اثر می گذارد. اگر زمان خواب کافی نباشد هورمون لپتین کاهش و در مقابل گرلین افزایش می یابد و تمایل فرد به خوراکی های قندی، چرب و نوشیدنی های کافئین دار زیاد می شود.
پربازدیدترین مطالب
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه