برای رفع خشکی دهان و گلو چه کنیم؟!
- مقالات پزشکی
- 1401/12/13
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 4 از 5

علت خشکی دهان و گلو
برخی از عوامل ثانویه میتواند سبب بروز خشکی دهان شود. همچنین ممکن است خشکی دهان و درمان خشکی گلو با یکسری از بیماریها در ارتباط باشد، برای مثال خشکی دهان و کبد و همچنین خشکی دهان و دیابت با یکدیگر ارتباط دارند. در ادامه برخی از عوامل ثانویه و برخی از بیماریهای مرتبط با خشکی دهان را آوردهایم.
-
مصرف دارو
یکی از عوامل رایج در ایجاد خشکی دهان، مصرف برخی از انواع داروها است که مهمترین آنها مربوط به داروهای دستگاه گوارش فشارخون و داروهای روانی هستند و همچنین افرادی که تحت درمان سرطان قرار دارند، به دلیل انجام پرتودرمانی و شیمی درمانی دچار خشکی دهان میشوند. همچنین چنانچه چند غده بزاقی دچار مشکل شوند، خشکی دهان شکل میگیرد.
- افزایش سن
با افزایش سن ترشح بزاق کاهش پیدا میکند و غدد بزاقی همچون دوران جوانی عملکرد ندارند؛ به همین دلیل است که با افزایش سن، اغلب افراد دچار خشکی دهان میشوند و این مسئله یک عامل طبیعی محسوب میگردد.
- سینوزیت و مشکلات تنفسی
چنانچه فرد دچار مشکلات سینوسی باشد، یکی از علائم آن خشکی دهان است؛ همچنین افرادی که دچار انحراف تیغه بینی یا پولیپ بینی هستند نیز ممکن است به دلیل دشواری در تنفس، ترجیح دهند با دهان نفس کشیده و به همین دلیل به خشکی دهان مبتلا شوند که با مراجعه به پزشک، میتوانند برای رفع خشکی دهان چارهای پیدا کنند. مشکلات سینوس و تیغه بینی همچنین ممکن است سبب خروپف شود که سبب تنفس از طریق دهان میشود و یکی از رایجترین دلایل خشکی دهان در صبح است.
بنابراین برای رفع خروپف و یا آپنه خواب باید به پزشک مراجعه کرد تا درمان خشکی گلو در صبح نیز درمان شود. چنانچه میخواهید بدانید خشکی دهان در شب نشانه چیست و آیا به آپنه خواب دچار هستید یا نه، باید به پزشک مراجعه کنید.
- دهیدراته شدن بدن
اولین علامت دهیدراته شدن بدن، خشک شدن لب و پس از آن احساس خشکی در دهان است. در نتیجه چنانچه مطمئن هستید مشکل خاصی ندارید و با مصرف آب و مایعات کافی خشکی دهان رفع میشود، بدن شما دهیدراته شده است.
- آسیب به اعصاب
غدد بزاقی نیز دارای اعصاب هستند که در ناحیه گردن یا سر وجود دارند. چنانچه آسیب عصبی برای فرد ایجاد شود و شدت آسیب در ناحیه گردن و یا سر شدید باشد، خشکی دهان رخ میدهد.
- بیماری خود ایمنی
ممکن است در طی بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی بدن به غدد بزاقی حمله کند؛ به همین دلیل افراد دچار خشکی دهان میشوند. از رایجترین بیماریهای خود ایمنی که سبب خشکی دهان و گلو میگردد، میتوان به بیماری کرون یا سندروم شوگرن اشاره کرد که هدف سلولهای سیستم ایمنی، غدد بزاقی است. همچنین ابتلا به ایدز یا ویروس HIV، لوپوس و آرتریت روماتوئید نیز میتواند سبب خشکی دهان به دلیل بیماریهای خود ایمنی شود که برای درمان این خشکی دهان و درمان خشکی گلو ، میتوانید از جویدن آدامس یا استفاده از اسپری بزاق یا مکیدن قرص لوزی شکل استفاده کنید.
- خشکی دهان و دیابت
یکی از نشانههای دیابت که در اوایل آن بروز کرده و به دلیل بالا بودن قند خون است، علت خشک شدن دهان است که به دلیل عدم وجود بزاق کافی و همچنین خروج آب زیاد در طی تکرر ادرار ایجاد میشود که در نتیجه، سبب قورت دادن سخت غذا و دشواری در جویدن میشود.
خشکی دهان و مشکلات آن
بزاق نقش مهمی در حفظ سلامت دهان شما دارد. اگر خشکی دهان دارید، ممکن است مشکلات دیگری را نیز تجربه کنید، مانند:
- احساس سوزش یا درد در دهان شما
- لب های خشک
- بوی بد دهان (هالیتوزیس)
- کاهش یا تغییر حس چشایی
- عفونت های مکرر دهان، مانند برفک دهان
- پوسیدگی دندان و بیماری لثه
- مشکل در صحبت کردن، خوردن یا بلعیدن
درمان خشکی دهان
سایر بیماریها همچون تیروئید و بیماریهای کبد نیز میتواند سبب ایجاد خشکی دهان شود؛ بنابراین تیروئید و خشکی دهان نیز همچون دیابت و یا خشکی دهان و کبد به یکدیگر مربوط هستند. در ادامه با چند درمان ساده برای خشکی دهان که به دلیل بیماری ایجاد نشده است، میپردازیم.
- کاهش مصرف آنتی هیستامین و داروی ضد احتقان
افرادی که به مشکلات تنفسی و سینوزیت مبتلا هستند و اغلب برای بهبود احتقان بینی خود از داروهای ضد احتقان استفاده میکنند و یا ممکن است به دلیل ابتلا به آلرژی از آنتی هیستامینها استفاده کنند؛ دچار خشکی دهان میشوند و بنابراین باید حتما به پزشک مراجعه نموده و برای کاهش داروها و یا درمان خشکی دهان و مشکلات تنفسی اقدام نمایند.
برای آشنایی با غذاهای کم کالری پیشنهاد میشود به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
- استفاده از دهانشویههای بدون الکل
آیا به دنبال رفع خشکی دهان بعد از مسواک هستید؟! دهانشویهها بهصورت کلی برای درمان عفونتهای دهانی و سلامت دندانها مفید هستند. با این وجود در صورت استفاده از دهانشویههای دارای الکل، افراد دچار خشکی دهان شده و همچنین لبهای آنها ترک میخورد و ممکن است دچار زخمهای دهانی شوند. به همین دلیل بهتر است از دهانشویههای بدون الکل استفاده شود. برای رفع خشکی دهان بعد از مسواک، دهان را با دهانشویه حاوی فلوراید بشویید و یک لیوان آب برای رفع تشنگی بالای سر خود بگذارید و در بین خواب آب بنوشید.
- از آدامس و آبنبات کمک بگیرید.
آدامس و آبنباتهای بدون قند و همچنین بستنی یخی، برای ترشح بزاق به غدد بزاقی کمک میکند؛ زیرا با عمل جویدن و همچنین مکیدن، ترشح بزاق از غدد بزاقی افزایش پیدا میکند که به دلیل سیگنالهایی است که از طریق گیرندههای عصبی در دهان به غده پاراتیروئید میرسد. همچنین با جویدن صمغ با زایلیتول، میتوانید مانع از رشد باکتریهای مخرب در دهان بشوید؛ البته استفاده بیش از حد از آن سبب ایجاد اسهال و دلدرد میشود.
- کافئین الکل و تنباکو مصرف نکنید.
مصرف کافئین و استفاده از الکل و تنباکو موجود در دخانیات سبب ایجاد خشکی دهان میشود. بنابراین برای رفع خشکی باید مصرف این مواد را کاهش دهید. میتوانید از نوشیدنیهای بدون کافئین یا آب گازدار استفاده کنید تا رطوبت دهان شما کم نشود. همچنین با نوشیدن آب کافی در روز و جویدن آدامس بدون قند به ترشح بزاق و پیشگیری از خشکی دهان کمک کنید.
برای افرادی که وزن شان ۱۰۰ کیلو به بالا هست، میتوانند از رژیم لاغری 20 کیلویی استفاده کنند برای مطالعه بیشتر به مقاله مربوطه مراجعه نمایید.
خشکی دهان و چاقی
یکی از دلایل چاقی و ریزه خواری، ممکن است خشکی دهان باشد، زیرا، به دلیل خشکی دهان، افراد دوست دارند غذا بخورند تا این احساس بد را از بین ببرند و یا ممکن است به دلیل سختی در غذا خوردن، به پرخوری عصبی دچار شوند. به همین دلیل باید ابتدا برای رفع و درمان خشکی اقدام نموده و سپس برای کاهش وزن سریع و تناسب اندام یک رژیم غذایی اصولی را پیگیری کرد. بهاره غفاری با ارائه بهترین روش های لاغری و اصولی، به شما در تناسب اندام کمک میکند و در کنار آن میتوانید با دریافت ورزش مناسب، سبک زندگی خود را تغییر دهید.
از ویژگیهای رژیمهای بهاره غفاری میتوان به اختصاصی بودن و توجه آنها به سلامتی در کنار تناسب اندام اشاره نمود. با کلیک بر روی رژیم لاغری آنلاین، همین حالا رژیم خود را دریافت کنید و برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی غفاری دایت کلیک نمایید.
-
آپنه خواب ، بیماری خطرناکی است؟! 1401/06/10
-
برای کاهش سریع چربی خون چه بخوریم + لیست دمنوش چربی سوز 1401/11/19
-
بهترین راهکار درمان خانگی اسپاسم معده ! 1401/05/05
-
بیماری لایم ، هرچه درباره این بیماری باید بدانید! 1400/05/15
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه