دیابت و عوارض دیابت برای بدن!
- مقالات پزشکی
- 1400/03/29
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 5 از 5

دیابت چیست ؟!
دیابت که در اصطلاح به آن بیماری قند نیز گفته میشود، یک بیماری است که در آن انسولین در بدن تولید نشده ویا اگر در بدن موجود هست، قابلیت استفاده از آن را ندارد.
انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده (پانکراس) در بدن تولید میشود، این هورمون قند را از خون گرفته و آن را وارد سلولها می کند تا بهعنوان انرژی استفاده شود. میزان انسولین در بدن مبتلایان به دیابت کم است ویا به دلایل گوناگون تاثیر کافی ندارد؛ بنابراین مقدار قند خون آنها بدون آنکه از آن استفاده شود، بالا رفته و از آن طرف سلولها کمانرژی و بیانرژی میمانند و این افزایش قند در خون ایجاد مشکلات و بیماریهای متعددی را میکند.
انواع دیابت
به طور کلی دو نوع دیابت وجود دارد دیابت نوع ۱ و دیابتی نوع ۲.
دیابت نوع یک که به آن دیابت وابسته به انسولین نیز گفته میشود، علت آن ژنتیکی و محیطی است و هنوز علت شروع آن بهطور کامل شناسایی نشده؛ اما آنچه مسلم است، شیوع بیماری دیابت نوع یک کمتر از نوع دو است. شیوع شیوع این بیماری به سن خاصی ارتباط ندارد، اما معمولاً در کودکان و جوانان شایعتر است.
دیابت نوع دو بیشتر در بزرگسالان شایع است اما امروزه به علت زندگیهای کم تحرک، محیطهای کوچک و استفاده از غذاهای پرچرب، فستفودها و غذاهای فرآوری شده و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان شاهد بروز این بیماری در سنین پایینتر هم هستیم.
یکی از انواع دیابت، دیابت بارداری است. گاهی اوقات خانمها در زمان بارداری دچار نوعی دیابت میشوند که به آن دیابت بارداری میگویند؛ اما پس از زایمان از بین میرود. این دسته از خانمها باید دقت داشته باشند که در آینده مستعد ابتلا به دیابت نوع ۲ خواهند بود.
علائم دیابت
چنانچه به نوشیدن زیاد مایعات و تشنگی بیش از حد، پرخوری، تکرر ادرار، خستگی زیاد از حد، مشکلات بینایی، کاهش وزن، عدم بهبود زخم و عفونتهای حاد مبتلا شدید، احتمالا علائم دیابت در شما بروز کرده و به این بیماری مبتلا شدهاید؛ بنابراین با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش خون میتوانید وجود آن را در خود بررسی نمایید. بین بیماریهای قلبی-عروقی و چربی خون و دیابت رابطه تنگاتنگی وجود دارد و هر کدام میتواند عامل دیگری باشد.
چنانچه هیچ کدام از علائم دیابت که گفته شد را ندارید، اما دچار اضافه وزن هستید؛ در هر سنی باید برای بررسی دیابت مراجعه کنید.
گاهی اوقات در بررسی آزمایش خون شما، مقدار قند خون شما از حد نرمال بالاتر اما هنوز به حدی نیست که نیاز به مصرف دارو جهت کنترل دیابت باشید؛ این حالت را به آن پیش دیابت میگویند. در این زمان شما میتوانید با کنترل مواد غذایی و تغییر سبک زندگی خود، در کاهش قند خون و جلوگیری از دیابت بهطور طبیعی موفق شوید. برای اینکار چربیهای اشباع و ترانس بالا را از مواد غذایی خود حذف کنید، و بیشتر غذای آب پز و بخارپز میل نمایید. نان و غلات بدون سبوس را کاهش دهید، ورزش و پیادهروی روزانه را حتما در برنامه خود جای دهید؛ یکی از عوامل کاهش شدید دیابت، حتی در موارد خیلی شدید، پیادهروی مرتب و طولانی است. بهجای انواع آبمیوه و نوشابههای گازدار از آب سالم و ساده استفاده کنید و مهمتر از همه وزن خود را کنترل کنید.
دیابت و خوراکیها
بعضی مواد غذایی باعث بالارفتن قند خون و ایجاد دیابت میشود، مثل نشاستهها، انواع غلات پاکشده مثل برنج سفید، نان و سیبزمینی سرخشده، انواع کمپوتها، پاستیلهای ژلهای، میوههای خشک و مرباها، انواع گوشتهای سرخشده چرب و گوشتهای فرآوری شده مثل انواع سوسیس و کالباس، لبنیات پرچرب، خامه، بستنی، شیرینیجات و مواد غذایی که حاوی چربی ترانس بالا هستند، نوشیدنیها و موادی که دارای شیرینکنندههای زیاد هستند؛ مثل چای شیرین یا قهوه و نوشیدنی گازدار. پس برای پیشگیری ویا کنترل دیابت بهتر است این مواد غذایی ناسالم را در رژیم غذایی خود حذف کرده ویا حداقل کاهش دهید.
عوارض دیابت
دیابت اثر زیادی بر روی اعضای بدن میگذارد، از جمله تخریب شبکیه و بروز تاری دید و نابینایی، آسیب شدید به کلیهها و نیاز به دیالیز از عوارض دیابت هستند. عدم کنترل قند خون و عدم مراقبت صحیح از پاها موجب بروز زخم و عفونت غیرقابل کنترل در پاها و اندامهای تحتانی میشود که در صورت ابتلا به دیابت، تنها چاره برای مداوای آن پس از گسترش عفونت، قطع عضو است. دیابت با تاثیری که بر روی اعصاب و اندامها مخصوصاً پاها میگذارد، باعث بی حرکتی و بیحسی آنها شده و سبب ایجاد گزگز در کف پاها میشود. یکی دیگر از عوارض عصبی دیابت، عدم توانایی جنسی در آقایان است. افراد دیابتی بیشتر در معرض خطر عفونت لثهها و پوسیدگی و لق شدن دندانها هستند؛ بنابراین باید به طور مرتب از بهداشت دهان و دندان خود مراقبت نمایند. دیابت کنترل نشده احتمال حمله قلبی، سکته مغزی و فشار خون را نیز افزایش میدهد.
دیابت و کاهش وزن
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت، بهخصوص دیابت نوع دوم که اکتسابی است، چاقی و اضافه وزن است. همچنین عدم مصرف غذای سالم، در صورت عدم چاقی نیز میتواند زمینهساز ایجاد دیابت شود. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم چنانچه وزن شما از حالت مناسب، یعنی وزنی که با قد شما متناسب باشد؛ بیشتر است، حتما نسبت به پیگیری یک رژیم لاغری اقدام نمایید. همچنین میتواند از رژیم تثبیت وزن برای عدم بازگشت با چاقی استفاده کنید. غفاری دایت به شما کمک میکند با یک رژیم اصولی و اختصاصی به تناسب اندام و وزن ایدهآل خود برسید و در کنار آن وضعیت سلامت خود را ارتقا دهید. همچنین چنانچه در وزن ایدهآل هستید اما نگران بازگشت به وزن قبلی خود هستید، میتوانید از رژیم تثبیت وزن استفاده کنید. رژیمهای بهاره غفاری برحسب شرایط شما اختصاصی هستند و به همین دلیل به سلامت شما آسیبی وارد نمیکنند. با کلیک بر روی رژیم لاغری آنلاین، همین حالا رژیم خود را دریافت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی غفاری دایت کلیک نمایید.
-
کلسترول بد ، برای کلسترول بالا چه بخوریم ؟! 1401/06/15
-
بیماری پانیک ، آیا بیماری پانیک خطرناک است ؟! 1402/01/28
-
بیماری اگزما چیست و چگونه درمان میشود؟ 1401/12/13
-
بیماری پارکینسون و مراحل پیشرفت آن! 1401/06/15
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه