چگونه رژيم بوي بد دهان رو از بين ميبرد
- مقالات پزشکی
- 1400/07/10
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
رژیم غذایی چگونه بوی بد دهان را از بین میبرد؟
بوی بد دهان مشکل حادی نیست، اما در مکانهای عمومی و در جاهایی که میخواهید با دیگران تعامل داشته باشید باعث مشکل است و زندگی را سخت میکند
. اگر چه گاهی اوقات علت بوی دهان رعایت نکرن بهداشت است، حتی افرادی که بطور منظم مسواک میزنند، نخ دندان و دهانشویه استفاده میکنند نیز دچار این مشکل میشوند، چون همهی علل بوی بد دهان ناشی از جرمهای داخل دهان نیستند.
در اینجا نگاهی میاندازیم به رابطهی میان رژیم غذایی و بوی دهان که شامل بوی بد و معروف (کتون) نیز میشود، اما همینطور شامل دیگر عوامل نظیر باکتریهای داخل دهان و اینکه غذاهای مختلف چگونه بر تولید باکتریهای بدبو اثر میگذارند.
رژیم غذایی و بوی دهان
رابطهی آشکار میان رژیم غذایی و بوی دهان غذاهابب با بوی تند است نظیر سیر، قهوه و ماهی. همانطور که پیداست، این غذاها تاثیر خود را میگذارند اما بطور موقت: شما میتوانید با مسواک زدن دندانها از شر بوی بد آنها خلاص شوید. مسئلهی دشوارتر بوی بد دهان است که برای مدت طولانیتری باقی میماند - حتی اگر غذایی با بوی تند نخورید - همانطور که پیداست اتفاق دیگری در جریان است.
علل بوی بد دهان چیست؟
در 90 درصد موارد، مشکل مرتبط با باکتریهای موجود در دهان شماست. دهان انسان بطور طبیعی نقش یک میزبان را برای باکتریهای مختلف بازی میکند درست همانند معده. درست مثل بوی شکم سالم، باکتریهای سالم دهان موجب بروز مشکل نمیشوند، اما اگر مشکلی بوجود بیاید، گونههای مختلف باکتریها میتوانند ترکیبات متفاوتی تولید کنند که موجب بوی بد دهان میشود.
مشکلات مرتبط دیگری نیز دخیل هستند. بطور مثال، التهاب لثه و دیگر بیماریهای التهابی میتواند مشکل را وخیمتر کنند. مشکل دیگر بزاق دهان است. بزاق دهان اصولا دهان را در بازههای زمانی مشخص میشوید و اگر بدلایلی بزاق کافی در دهان تولید نشود، باکتریهای موجود در دهان شما جمع میشوند. کم آبی بدن، دیابت، برخی داروها و دیگر درمانها نیز میتواند بر جریان بزاق شما تاثیر بگذارند.
اما همهی بوی بد دهان از باکتریهای دهان نشات نمیگیرند. این مشکل نیز میتواند از بیماریهای دستگاه تنفسی (بخصوص عفونتهای لوزوی)، بیماریهای معدوی رودوی (مثل مری) و بیماریهای دستگاه درون ریز (نظیر دیابت و اختلالات سوخت و ساز) بعنوان علل بالقوه باشد.
راه حلهای رژیمی
میتوان راهکارهای کاملا آشکار را پیشنهاد کرد (مسواک زدن، نوشیدن آب بیشتر) تا راههایی که کمتر رایج هستند از قیبل (برس زبان شور). در واقع این تحقیق وارد مبحث رژیم غذایی نمی شود اما علل بوی بد دهان که در این مقاله توضیح داده شده چندین راه حل رژیمی را پیش روی خواننده قرار میدهد.
اولین نکته تعداد باکتریهای داخل دهان است و این چیزی است که میتوان از طریق لیسترین از شر آنها رها شد، اما باید بپرسیم که چرا آنها از حالت تعادلی خود خارج میشوند؟ میدانیم که باکتریهای موجود داخل شکم از طریق رژیم غذایی قابل تغییر هستند. انواع فیبرها، کربوهیدراتها، و حتی چربیها میتوانند آنها را به روشهای مختلفی تغییر دهند. آنها از طریق مکملهای غذایی چه پروبیوتیک (که مستقیما باکتریهای مفید را فراهم میکند) و چه پرهبیوتیک (که انواع خاصی از فیبرها را برای رشد باکتریها فراهم میکنند) قابل تغییر هستند.
آیا باکتریهای موجود در دهان میتوانند با رژیم غذایی تغییر پیدا کنند؟
نه به همین راحتی، اما یک استثنای قابل توجه وجود دارد: قند.
قند یک نوع کربوهیدرات ساده است و کربوهیدراتهای ساده میتوانند باکتریهای متنوعی را تغذیه کنند. جذب بلند مدت قند میتواند تعداد باکتریهای موجود در دهان را تغییر دهد که یکی از راههایی است که موجب پوسیدگی دندانها میشود. مقدار زیاد قند در رژیمهایغذایی یکی از دلایلی است که نیاز به صرف زمان و انرژی زیاد برای کاهش باکتریها با استفاده از خمیردندانها و دهانشویه را توجیه میکند.
کاهش مصرف قند و شکر برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها مفید است. مشخص نیست که آیا این به معنای بوی بهتر دهان است یا خیر، چون مشخص نیست که گونههای تحت تاثیر همان گونههای موثری در این زمینه باشند اما ارزش تلاشش را دارد. ترکیب باکتریهای دهان میتواند منجر به التهاب لوزهها شود که مشکلی رایج در میان بیماریهای دهان و دندان است، پس تغییر باکتریهای دندان میتواند بر روی از بین رفتن بوی بد دهان تاثیر بگذارد. این امر نشاندهندهی آن است که استفاده از پروبیوتیکها برای بهداشت بهتر دهان و دندان از طریق تغییر بوی دهان ممکن است ولی بیانگر آن هم است که دقیقا نمیدانیم کدامیک از آنها برای این کار بهتر و مفیدتر است.
یک راه دیگر که رژیم غذایی میتواند بر روی بوی دهان تاثیر بگذارد تورم و التهاب است. چنانچه التهاب بتواند مشکل باکتریایی را وخیمتر سازد در نتیجه یک رژیم ضد التهابی میتواند در این امر مفید باشد. شواهدی دال بر اینکه اسیدهای چرب امگا 3 میتواند برای التهاب مفید باشد موجود است خصوصا در دهان. رژیم غذایی میتواند برای مشکلات مری و رفلاکس اسید معده بسیار مفید بوده، که خود یکی دیگر از مشکلاتی است که این مقاله بعنوان علل بوی بد دهان به آن اشاره کرده است.
جمع بندی:
برای اکثر افراد با بوی بد دهان، بهداشت دهان و دندان بشکل چشمگیری میتواند این مشکل را تا حد زیادی مرتفع کند. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، دهانشویه، و برس زبان جزء کارهای اساسی است. نوشیدن آب هم میتواند کمک کند. اما اگر این مطلب را میخوانید، حتما راههای قبل را امتحان کردهاید و به این موضوع پی بردهاید که دلایل دیگری برای بوی بد دهان وجود دارد.
یک علت این است که باکتریهای موجود در دهان بیشترین بو را ایجاد میکنند اما بجای کشتن آنها با دهانشویه، ارزش این را دارد که بفهمید چرا تعداد این باکتریها در دهان زیاد است. آیا بخاطر مصرف بیش از اندازهی قند است؟ یا آیا بیماری التهابی خاصی در دهان شما وجود دارد که این مسئله را وخیمتر میسازد؟ این مسائل را میتوان با رژیمغذایی برطرف کرد.
پربازدیدترین مطالب
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه