0 تا 100 نشانه های کمبود کلسیم در بدن چیست + معرفی شایع ترین علائم کمبود کلسیم
- مقالات پزشکی
- 1401/12/25
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 3 از 5
لازم است بدانید که کلسیم یک ماده معدنی به شمار میآید که وجود آن برای بدن بسیار ضروری و حیاتی است. به طوری که وجود این ماده در بدن سبب میشود تا ما دندانها و استخوانهای محکمی داشته باشیم.

مضاف بر اینکه کلسیم میتواند ضمن هدایت الکتریسیته در بدن، سبب عملکرد صحیح و مناسب سیستم عصبی بدن شود. چنانچه مایلید درباره کلسیم و خواص آن بیشتر بدانید و یا میخواهید با نشانه های کمبود کلسیم در بدن آشنا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا انتها بخوانید. ما در این مطلب سعی داریم درباره نشانهها و عوارض کمبود کلسیم در بدن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
کلسیم
همان طور که در مقدمه نیز گفتیم، کلسیم مادهای معدنی است که عملکرد مهمی در بدن انسان خواهد داشت. به طوری که بدن برای ساخت و حفظ استخوانهای قوی و دندانهای محکم نیاز به میزان زیادی از کلسیم دارد. اما نقش کلسیم در بدن به همین چند مورد ختم نمیشود. زیرا کلسیم در انتقال پیامهای مغزی به تمامی اعضای بدن نقش دارد و چنانچه بدن با کمبود کلسیم مواجه شود، نمیتواند در به جریان انداختن خون در رگهای بدن و انتقال این پیامها نقش خود را به خوبی ایفا نماید.
علاوه بر اینها اختلال در ترشح هورمونهای بدن نیز از دیگر عوارض کمبود کلسیم در بدن به شمار میآید که در ادامه این مطلب بیشتر به آن خواهیم پرداخت. نکته مهم دیگری که در مورد کلسیم باید به آن بپردازیم، محلی است که کلسیم در آن ذخیره میشود. 99 درصد کلسیمی که بدن از مواد مختلف دریافت میکند در استخوانها و دندانها ذخیره میشود تا بتواند به استحکام و عملکرد صحیح آنها کمک نماید.
لازم است بدانید که بدن امکان تولید کلسیم را ندارد، بنابراین چنانچه در مواد غذایی که به طور روزانه مصرف میکنید، جای این ماده معدنی خالی باشد، بدن برای جبران آن، کلسیم را از ذخیره استخوانی خود بر میدارد تا بتواند میزان کلسیم مورد نیاز برای خون را تأمین نماید. به همین دلیل عدم مصرف کلسیم به اندازه کافی میتواند مشکلاتی جدی را برای بدن بخصوص دندانها و استخوانها به وجود آورد. با توجه به این موضوع گاهی لازم است در صورت مشاهده علائم و عوارض کمبود کلسیم بدن علاوه بر خوردن موادی که دارای کلسیم هستند، به خوردن مکملهای کلسیم نیز روی آورد.

علائم کمبود کلسیم چیست؟
گاهی در بدن خود دچار مشکلات و یا بیماریهایی میشوید که پس از مراجعه به پزشک برای شما روشن میشود که این مشکلات در اثر کمبود کلسیم در بدن ایجاد شده است. لازم است بدانید که اهمیت وجود کلسیم برای بدن به قدری زیاد است که میتواند تأثیر بسیاری روی عضلات، استخوانها و دندانها و همچنین سلامت روان داشته باشد. به طوری که اگر شما رژیم غذایی نا مناسبی داشته باشید و میزان کلسیم در آن کم باشد، در بلند مدت دچار پوکی استخوان، شکنندگی بیدلیل استخوان یا تراکم کم آنها خواهید شد. از دیگر علائم و نشانه های کمبود کلسیم در بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پوکی استخوان که در آن کمبود کلسیم سبب میشود تا تراکم بافت استخوانها بسیار کم شده و امکان شکستگی در آنها بیشتر شود.
- استئوپنی مشکلی است که در آن تراکم مواد معدنی استخوان کمتر از حد معمول بوده و میتواند سبب ایجاد استئوپروز شود. ایجاد علائمی از جمله شکستگی، خمیدگی، درد شدید و کاهش قد از عوارض کمبود کلسیم و استئوپنی به شمار میآید.
- تغییرات دندانی و کاهش استحکام آنها و همچنین به وجود آمدن مشکل برای لثهها از دیگر عوارض کمبود کلسیم در بدن به شمار میآید.
- بروز مشکلات بینایی مانند آب مروارید یکی دیگر از نشانهها و علائم کمبود کلسیم در بدن است.
- کاهش قدرت مغز و بروز و علت بیماری پارکینسون و آلزایمر و. . کمبود کلسیم در بدن باشد.
- امکان کوتاه قدی کودکان نیز از دیگر عوارض کمبود کلسیم به شمار میآید
- دردهای عضلانی، گرفتگی و اسپاسم که سبب بروز درد در رانها، زانوها و ساق پا به هنگام راه رفتن و انجام فعالیتهای روزانه میشود.
- بیحسی و سوزن سوزن شدن دستها، بازوها، پاها و اطراف دهان از نشانه های کمبود کلسیم در بدن است.
- درگیری عضلات قلب نیز از جمله عوارض کمبود کلسیم به شمار میآید که میتواند سبب آریتمی و نارسایی احتقانی قلب شود.
- از دیگر علائم و عوارض کمبود کلسیم در بدن خستگی مفرط است که در طی آن فرد با کمبود انرژی و احساس کندی در انجام حرکات روزانه مواجه خواهد شد. علاوه بر این بیخوابی، سرگیجه و عدم تمرکز در مسائل مختلف نیز از جمله نشانههای کافی نبودن سطح کلسیم در بدن خواهد بود.
- مشکلات مربوط به ناخن و پوست نیز ناشی از این امر است به طوری که در این شرایط ناخنها بسیار شکننده شده و پوست نیز حالت خشکی و پوسته پوسته شدن را تجربه خواهد کرد. علت بیماری پسوریازیس که یک مشکل پوستی است را میتوان از جمله عوارض کمبود کلسیم دانست.
- کمبود کلسیم در به وجود آمدن مشکلات عصبی نقش مستقیمی دارد. چنانچه کلسیم به میزان کافی در بدن وجود داشته باشد، سیگنال دهی مغز به سایر اعضای بدن به نحو صحیحی انجام میپذیرد. در غیر این صورت با کمبود کلسیم در مغز، شرایط تشنج در افراد سالم نیز فراهم خواهد شد.
- از دیگر علائم و عوارض کمبود کلسیم میتوان به بروز افسردگی اشاره کرد. زیرا تحقیقات پزشکی که در این زمینه انجام شده، نشان داده است کاهش سطح کلسیم در خون میتواند اختلالات خلقی از جمله اضطراب و تحریکپذیری در فرد را موجب شود.
- از دیگر نشانهها و علائم کمبود کلسیم که در طولانی مدت نشان داده میشود، میتوان به افت فشار خون، بروز مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن غذا و همچنین بروز پارکینسون و ... اشاره کرد.

از کجا بفهمیم دچار کمبود شدید کلسیم شده ایم؟
بدن ما بسیار هوشمند است به طوری که با نشان دادن آلارمهایی درباره وضعیت موجود هشدار میدهد. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، در صورت کمبود کلسیم در بدن عوارض مختلفی ممکن است برای بدن به وجود آید. اما همیشه پیش از آنها هشدارهایی نشان داده میشود که بهتر است آنها را جدی بگیریم. چنانچه انگشتهای شما گزگز میکند و احساس خواب رفتگی دارید.
اگر گاهی دچار تشنج میشوید و یا ضربان قلب شما حالت نرمالی ندارد. ناخن، پوست و موی شما حالت طبیعی همیشگی را ندارد، باید بدانید اینها از نشانه های کمبود کلسیم در بدن به شمار میآیند. بنابراین جدی گرفتن این موارد بسیار پر اهمیت و ضروری است زیرا چنانچه از کنار آن آسوده بگذرید، میتواند مشکلات بیشتر و حتی غیرقابل جبرانی را به وجود آورد. البته این موارد تنها برای افرادی رخ میدهد که یا با کمبود جدی کلسیم در بدن مواجهند و یا دارای بیماریهای زمینهای هستند.
بهترین منابع غذایی کلسیم کدامند؟
در بخشهای قبلی به این موضوع اشاره کردیم که بدن امکان ساخت کلسیم را ندارد و برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن لازم است از مواد غذایی که حاوی کلسیم هستند و یا قرص کلسیم استفاده کرد. در ادامه به معرفی برخی از مواد غذایی که منبع خوبی برای دریافت کلسیم به شمار میآیند، خواهیم پرداخت. شیر، پنیر و ماست مناع سرشار کلسیم هستند که این ماده معدنی را در بدن تأمین میکنند اما نکته مهم این است که افرادی که دچار کلسترول بالا هستند و چربی خون دارند، لازم است از لبنیات کم چرب یا فاقد چربی استفاده نمایند.

از دیگر مواد غذایی دارای کلسیم میتوان به برخی سبزیجات از قبیل کلم پیچ، بروکلی، اسفناج و شلغم اشاره کرد. غذاهای دریایی مانند ماهیهای سالمون و ساردین هم از میزان قابل توجه کلسیم برخوردارند. اما با این حال مصرف میزان کمی از آنها در روز نمیتواند کلسیم مورد نیاز بدن ما را تأمین نماید. به همین منظور لازم است کلسیم مورد نیاز در چند وعده و در طی روز از همه گروههایی که نام بردیم تأمین گردد.
در حال حاضر غذاهایی تولید میشوند که با استفاده از کلسیم غنی شدهاند. مصرف این نوع غذاها که شامل نان، غلات غنی شده برای صبحانه، ترکیبات سویا و آب پرتقال غنی شده با کلسیم میشوند، برای تأمین کلسیم بدن بسیار مناسبند. با استفاده از این مواد شما میتوانید تا حد زیادی از به وجود آمدن مشکل و عوارض کمبود کلسیم در بدن جلوگیری کنید.
پربازدیدترین مطالب
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه