سندروم روده تحریک پذیر و درمان آن!
- مقالات پزشکی
- 1401/06/15
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
سندروم روده تحریک پذیر چیست؟!
سندروم روده تحریک پذیر بیماری است که افراد زیادی دچار آن هستند؛ گاهی اوقات به طور مداوم و گاهی در طیف کوتاهی از زمان، اما آنچه مسلم است این بیماری هرگز به سرطان تبدیل نمیشود و زنان دو برابر بیشتر از مردان به آن مبتلا میشوند. سندروم روده تحریک پذیر می تواند همراه با اسهال یا یبوست ویا هر دوی آنها و همچنین نفخ شکم همراه باشد. اکثر کسانی که دچار سندروم روده تحریک پذیر هستند، از دردهای تیرکشنده در ناحیه مرکزی یا پهلوها رنج میبرندکه معمولا بصورت درد وپیچ زدن در ناف و قسمت پایین شکم و احساس درد و گرفتگی( قلنج) در پهلوها احساس میشود. این افراد معمولاً در گفتگو با پزشک عنوان میکنند که این درد را به صورت خفیف همواره داشتهاند، اما اکنون بیشتر شده و پس از بررسی معلوم میشود که یک حمله یا شوک عصبی و استرس، همچون فوت ناگهانی عزیزان یا یک اسباب کشی یا مهاجرت و یا یک تغییر شغلی و... عامل تشدید آن بوده است.
گاهی اوقات بیمار تنها درد خفیفی در شکم و درد زیادی در ناحیه کمر احساس میکند که شاید در ظاهر هیچ ارتباطی با روده نداشته باشد. آنچه مسلم است سندروم روده تحریک پذیر که از آن به عنوان IBS نیز نام برده میشود، بیماری است که بر اثر عدم تحمل و هضم مواد غذایی وخوب کار نکردن آنزیمهای داخل روده همراه با یک زمینه استرسی و روحی ایجاد میشود. برای تشخیص سندروم روده تحریک پذیر آزمایش خاصی وجود ندارد و پزشک با گرفتن شرح حال بیمار و چند دستور غذایی و کنترل بیمار میتواند به آن پی ببرد؛ اما در سنین بالا تشخیص سندروم روده تحریک پذیر کمی مشکلتر بوده و گاهی اوقات به تست باریوم ویا حتی کولونوسکوپی نیز نیاز است.
چنانچه احساس می کنید دچار بیماری سندروم روده تحریک پذیر هستید، خودتان در تشخیص آن میتوانید اقدام کنید. برای این کار به یک دفتر و قلم نیازمندید. سعی کنید در وعدههای غذایی که میل میکنید مواد مورد مصرف را یادداشت کرده و کنترل نمایید که پس از مصرف چه موادی دچار درد در ناحیه شکم، اسهال و یبوست میشوید. چنانچه پس از حذف این مواد از رژیم غذایی خود دیگر دچار این درد و حالت تهوع نشدید، مسلما به سندرم روده تحریکپذیر دچار شدهاید. البته در بررسیهای خود علاوه بر مواد غذایی باید حالت و روحیات خود را نیز در دفتر موردنظر یادداشت بفرمایید. گاهی اوقات با عجله غذا خوردن و با تنش غذا خوردن خود نیز میتواند موجب ایجاد سندروم روده تحریک پذیر بشود. معمولاً این دردها با خوردن غذا تشدید شده و پس از دفع گاز و تخلیه رودهها احساس آرامش و کم شدن درد میکنید.
سندروم روده تحریک پذیر و درد پهلوها
در سندروم روده تحریک پذیر به علت خوب کار نکردن رودهها در هضم و جذب مواد غذایی، شما این درد را به صورت پیچ زدن در ناف و گرفتگی در پهلوها احساس میکنید. گاهی اوقات این درد پهلوها ممکن است با درد کلیه یا تخمدانها اشتباه شود؛ اما هیچ ارتباطی به آن مناطق ندارد، زیرا پس از مصرف غذا زیاد شده و بعد از تخلیه گاز و رودهها درد آن کاهش مییابد. البته لازم به ذکر است که در مواقعی که دچار استرس و حالتهای تنش روحی هستید و حتی در زمان قاعدگی ممکن است این دردها تشدید پیدا کند.
درمان قطعی سندروم روده تحریک پذیر
در درمان قطعی سندروم روده تحریک پذیر بهترین راه کنترل و پی بردن به موادی است که به آن حساسیت دارید، اعم از ادویه، خوراکی ویا نوشیدنیها و کنار گذاشتن یا کم کردن مصرف آنها. در مرحله بعد کم کردن استرس و تنش و ایجاد محیط آرام از نظر روحی میتواند کمککننده باشد. قطع مصرف دخانیات و نوشابههای الکلی، مصرف مواد غذایی در حجم کم اما افزایش تعداد دفعات مصرف، انجام نرمشهای سبک همچون پیادهروی و ورزشهای آرامبخش مثل یوگا و مدیتیشن نیز برای درمان قطعی سندروم روده تحریک پذیر مفید هستند.
اگر سندروم روده تحریک پذیر به صورت شدید همراه با درد و اسپاسم هنگام غذا خوردن یا پس از آن باشد، میتوان ۳۰ دقیقه قبل از غذا با تجویز پزشک از داروهای آرامبخش و ضداسپاسم روده استفاده کرد. داروهایی مثل: هیوسین، دی سیکلومین، بلادونا و داروهای ضد اسهال ویا داروهای ضد یبوست (در صورت بروز هر کدام از آنها) و داروهای ضد نفخ. برای جلوگیری از نفخ البته بهتر است که غذا را به آهستگی و با دهان بسته میل فرمایید تا هنگام بلع غذا، هوای زیادی وارد معده شما نشود. البته برای برطرف کردن نفخ و درد های شکمی انجام نرمشهای سبک در طی روز و پیادهروی بعد از غذا و کاهش وزن و بسیار موثر است.
سندروم روده تحریک پذیر و لاغری
غالباً بیماران پس از یک دوره داشتن بیماری سندروم روده تحریک پذیر، از آنجا که پس از مصرف مواد غذایی دچار درد و نفخ در ناحیه شکم میشوند از مصرف غذا خودداری نموده که این خود ممکن است موجب لاغری گردد؛ البته این لاغری هیچ ایدهآل نیست، چون با کاهش ویتامینها ، پروتئین و مواد معدنی مورد نیاز بدن همراه بوده و ایجاد سوءتغذیه میکند که موجب بروز بیماریهای دیگر میشود.
افرادی که به بیماریهای گوارشی دچار هستند، اغلب برای درمان چاقی و پیروی از رژیمهای لاغری دچار مشکل هستند، بهخصوص در سندروم روده تحریک پذیر که به سوءتغذیه ویا بیاشتهایی مبتلا میشوند. به همین دلیل است که رژیمهای لاغری بهاره غفاری طرفداران بسیاری دارد؛ زیرا نخستین مزیت آن، اختصاصی بودن این رژیمها بر اساس ویژگیهای فردی اشخاص است که در آنها به بیماریهای زمینهای و مواردی چون سن، قد و... نیز توجه میشود. پس چنانچه شما نیز با این مسئله روبهرو هستید، همین حالا بر روی رژیم لاغری من کلیک نمایید تا رژیم خود را دریافت کنید. همچنین با کلیک بر روی غفاری دایت به سایت اصلی هدایت شوید و اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید.
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه