دیسک کمر علل و علائم!
- مقالات پزشکی
- 1400/05/04
- اشتراک گذاری
- چاپ صفحه
- 5 از 5

علت دیسک کمر
از شایعترین علل دیسک کمر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- وزن بالای بدن
- ایستادن و یا نشستن طولانیمدت
- بلند کردن اشیا در حالات نامناسب
- افزایش ناگهانی فشار بر ستون فقرات (حتی فشارهای کم)
- لرزش کل بدن (مثلاً هنگام کار کردن با تراکتور و…)
- ورزشهای غیراصولی و سنگین مثل فوتبال، کشتی، ورزشهای رزمی و…
- رانندگی بهویژه در مسافتهای طولانی و با ماشینهای سنگین یا دارای صندلی نامناسب.
- وضعیت بد بدن در زمان نشستن، ایستاده و…
- خم و راست شدن زیاد
- سیگار کشیدن
- بارداری
علائم دیسک کمر
شایعترین علائم دیسک کمر شامل موارد زیر میشود
- علائم اولیه دیسک کمر: علائم دیسک کمر بسته به میزان بیرونزدگی بهصورت کمردرد ناگهانی و شدید یا درد تدریجی بروز میکند. درد معمولاً با نشستنهای طولانیمدت، سرفه و عطسه بیشتر میشود. البته ممکن است درد فقط در ساق پا باشد و در کمر دردی احساس نشود. درد در ساق پا بیانگر وجود فتق دیسک بزرگتری نسبت به هنگامی است که درد بهتنهایی در ناحیه کمر وجود دارد.
- دیسک کمر خفیف: در موارد بیرونزدگی خفیف دیسک، فرد فقط درد مبهم در ناحیه کمر را تجربه میکند که با استراحت بهبود مییابد.
- دیسک کمر شدید یا پیشرفته: در بیرونزدگیهای شدید دیسک، علاوه بر درد کمر، درد شدید و تیزی به باسن و ساق پا هم کشیده میشود. درد در یکپا یا هر دو پا دیده میشود. حتی ممکن است گاهی بیمار برای کاهش درد به یکطرف خم شود.
- دیسک کمر در پاها: علائم دیسک کمر در پاها بهصورت درد و بیحسی، خوابرفتگی، سوزن سوزن شدن یا سوزش دیده میشود. بسیاری از افراد تصور میکنند دردهای دیسک کمر فقط در پشت پا ظاهر میشود، اما اینگونه نیست و بسته به ریشه عصب درگیر، درد ممکن است در قسمت داخلی ران یا کشاله تا زانو هم دیده شود.
- علائم پارگی دیسک کمر: از شایعترین علامت پارگی دیسک بروز درد پایدار در ناحیه پشت، اسپاسم شدید عضلانی، بیاختیاری ادرار و مدفوع و درد عمقی شدید و تیز در کمر و پاها که به همراه ضعف و بیحس شدن کمر هست از علائم پارگی دیسک کمر هست.
بهترین روش درمان دیسک کمر
بهترین روش درمان دیسک کمر، روشی است که بیماران بتوانند با کمترین هزینه، کمترین استرس و کمترین عوارض درمانی و درد و در کوتاهترین زمان ممکن به زندگی عادی بازگردند. روشهای مختلفی برای درمان دیسک کمر وجود دارد که در اینجا بهترین آنها را معرفی میکنیم:
- پیاده روی: پیاده روی، درد را تسکین داده و باعث تقویت عضلات ستون فقرات میشود؛ بنابراین روزانه حدود ۱ ساعت برای پیادهروی وقت بگذارید. البته تا جایی پیادهروی را ادامه دهید تا احساس درد نکنید.
- استفاده از کمپرس گرم: برای درمان دیسک کمر و کاهش گرفتگی عضلات و درد در ناحیه دیسک کمر استفاده از کمپرس گرم پیشنهاد میشود. علاوه بر این، موجب بهبود گردش خون شده و به کاهش درد کمک میکند.
- کمپرس سرد: استفاده از بستههای کمپرس یخ میتواند در درمان خانگی و درمان بدون جراحی دیسک کمر بسیار مؤثر واقع شود. علاوه بر این استفاده از کمپرس یخ به کاهش التهابات ناشی از بیرونزدگی دیسک کمک میکند.
- استفاده از دارو در درمان قطعی دیسک کمر: داروهای مخصوص درد کمر، معمولاً داروهای ضدالتهابی، مسکنها و شل کنندههای عضلات هستند که میزان دوز مصرفی باید تحت نظر بهترین متخصص ارتوپد مصرف باشد.
- استفاده از فیزیوتراپی و طب فیزیکی: مراجعه به متخصص طب فیزیکی و فیزیوتراپ، در بهبود درد در ناحیه دیسک کمر بسیار مؤثر است متخصص طب فیزیکی پس از تشخیص درجه دیسک کمر، جلساتی را برای فیزیوتراپی تعیین کرده که تأثیر زیادی درروند بهبود دیسک دارد.
- لیزر درمانی: درمان دیسک کمر با استفاده از امواج نوری و مادونقرمز، روند بهبودی دیسک کمر را بهبود میبخشد. منبع نور باعث نفوذ انرژی نور داخل بدن شده و موجب افزایش گردش خون در بدن و تسریع بهبود درد میشود. در این روش، پالسهای لیزر در عمق نفوذهای مختلف، بر اساس شرایط بیمار و شدت دردی که حس میکند، به بافتهای آسیبدیده ارسال میشود و این انرژی ارسالشده جریان خون را بهبود بخشیده و بافتهای آسیبدیده را تحریک میکند.
- تزریقات آستروئید اپیدورال: متخصص ارتوپد بر اساس آزمایشها و معاینات انجامشده و تصویرهای تهیهشده، محل وارد شدن فشار به ریشههای عصب مهرههای کمری را تشخیص میدهد. فشار واردشده به عصب موجب التهاب دیسک بیرون زدهشده و بیمار را دچار کمردرد میکند. این تزریقات درد کمر را کاهش میدهد.
- اوزون تراپی: اوزون درمانی یکی از پیشرفتهترین تکنیکهای اروپایی در کنترل و درمان دیسک کمر است. پس از تزریق گاز ازون، این گاز از خود اکسیژن آزاد میکند و انرژی آزاد میشود و موجب کنترل درد دیسک کمر میشود.
- استفاده از کمربند طبی: برای تسکین درد ناشی از دیسک کمر و کنترل درد و تقویت عضلات و ثبات ستون فقرات، متخصص ارتوپد ممکن است به شما پیشنهاد استفاده از کمربند طبی را بدهد.
ورزش برای دیسک کمر
یکی از علل مهم دیسک کمر ضعف عضلات اطراف ستون مهره و شکم است؛ بنابراین تقویت این عضلات میتوانند درد بهبود کمردرد مؤثر باشند. این نرمشها برای تقویت عضلات و نیز برای کشش عضلات میباشند. یکی از این ورزشها ورزش ویلیامز است. ورزش ویلیامز 3 هدف اصلی را دنبال میکند که شامل:
- کم کردن قوس کمر که باعث گشادشدن سوراخ بین مهرهای میشود.
- تقویت سه عضله شامل عضلات شکم، عضلات باسن (گلوتئال)، عضله چهار سر ران
- کش آمدن (بزرگتر کردن طول تاندون یا لیگامان) سه عضله شامل عضلات پشت ستون فقرات (که عضلات عمود کننده ستون فقرات یا erector spina ، عضلات پشت ران (که عضلات همسترینگ نامیده میشوند)، عضله تنسور فاشیا لاتا و لیگامان ایلیو فمورال.
8 مدل ورزش ویلیامز وجود دارد که این مدلها عبارتاند از:
- در حالتی که دراز کشیدهایم لگن خود را از زمین بلند میکنیم (pelvic tilt)
- در حالت خوابیده زانوها را خم کرده و به حالت نیم نشسته میشویم.
- در حالت خوابیده یک زانو را به قفسه سینه میچسبانیم.
- در حالت خوابیده، هر دوزانو را به قفسه سینه میچسبانیم.
-
کشش عضلات همسترینگ یا پشت ران
"برای این کار روی زمین مینشینیم و سعی میکنیم انگشت شست پایمان را بگیریم. بار بعد سعی میکنیم انگشت پای دیگر را بگیریم." - پوزیشن شبیه نشستن در مسابقات دومیدانی میگیریم. سپس پای خود را عوض میکنیم.
- بر روی صندلی مینشینیم و به جلو خم میشویم.
- از حالت ایستاده به نشسته میرویم و دوباره برمیخیزیم.
یکی از علتهای بروز دیسک کمر، اضافهوزن و چاقی است. برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری و مشکل بهتر است وزن خود را کنترل کرده و برنامه غذایی اصولی و حسابشدهای داشته باشیم که داشتن این برنامه مستلزم رعایت رژیمهای غذایی است که تحت نظر متخصص تغذیه باشد. سایت غفاری دایت با ارائه رژیمهای غذایی تخصصی برای هر فرد از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری میکند. پس برای دریافت این رژیم به قسمت رژیم من در سایت مراجعه کنید.
-
روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید چیست؟ + رژیم غذایی مناسب 1402/03/25
-
آرتروز و انواع مختلف آن! 1400/04/12
-
درمان قطعی زانو درد چیست؟ + علل شایع دردهای زانو 1402/05/24
-
نشستن طولانی مدت؛ استقبال از مرگ 1400/04/24
با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید
افزودن دیدگاه